Filmavond met ‘The Banshees of Inisherin’

The Banshees of Inisherin staat al enige tijd bovenaan het verlanglijstje van de filmcommissie. De film speelt zich af in de jaren ’20 op het (fictieve) eiland Inisherin.

Pádraic (Colin Farell) en Colm (Brendan Gleeson) zijn al hun hele leven met elkaar bevriend als Colm plotseling de vriendschap wil beëindigen. Pádraic is er kapot van en probeert samen met zijn zus Siophán (Kerry Condon) en de jonge eilander Dominic (Barry Keoghan) te begrijpen wat hij verkeerd heeft gedaan en de vriendschap te herstellen.

De ‘banshees’ in de filmtitel zijn, volgens een Ierse legende, vrouwelijke geestverschijningen die met hun jammerende weeklaag de dood aankondigen. Alle pogingen tot herstel lijken dan ook alleen maar averechts te werken en hebben uiteindelijk schokkende consequenties.

Deze zwarte comedy werd opgenomen op Inishmore en Achill Island, twee afgelegen eilanden aan de westkust van Ierland. Er is voornamelijk gefilmd met daglicht op digitaal materiaal. Hierdoor krijgt de kijker een prachtige impressie van het desolate eilandleven. De film ontving maar liefst 3 Oscars voor Beste Film, Beste Mannelijke Hoofdrol (Colin Farell), Beste Mannelijke Bijrol (Brendan Gleeson, Barry Keoghan), en een Golden Globe voor Beste Script (Martin McDonagh).

Prachtige beelden, uitstekend acteerwerk: een film die op geheel eigen wijze geestig, verdrietig en eenzaam tegelijk is.

Entree €5,00 
Liefst contante betaling. Eerste kop koffie/thee gratis.